Följ Kalmar Öland Airport AB

Kalmar Energi bygger Sveriges största solcellspark på Kalmar Öland Airport

Pressmeddelande   •   Sep 01, 2016 11:00 CEST

Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport satsar gemensamt på solenergi för en hållbar framtid

Hållbarhetsfrågan är en central del av Kalmar kommuns utveckling och den berör alla. Nu gör två av Kalmars kommunala bolag, Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport, en gemensam satsning på en mer hållbar framtid. På flygplatsområdet i Kalmar skall man under hösten bygga Sveriges största solcellspark.

Ronny Lindberg, VD Kalmar Öland Airport berättar att hållbarhetsfrågan är en av flygbranschens största utmaningar och den hamnar högt upp på agendan även för flygplatsen. Vi har tagit fram en tioårig vision för flygplatsen och ett miljöarbete i framkant är ett av våra prioriterade målområden, säger Ronny.

Sol är i ropet! Många elkunder vill veta hur deras energi produceras och flera kunder kan tänka sig egen elproduktion. Det vittnar Kalmar Energis tidigare solanläggning, Nöbble Solpark, om. Med delningsekonomi och nya ideal växer också nya beteenden fram, vilket är någonting som Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport vill ta fasta på. Tillgången till en vara eller tjänst blir viktigare än själva ägandet i sig.

Det här är ett exempel på hur energi- och resebranschen kan samverka för en hållbar lönsam utveckling menar Anna Karlsson, VD Kalmar Energi.

Törneby Solpark kommer, när den står klar våren 2017, att bli Sveriges största medlemsägda solpark med en solcellsyta på 20 000 m2. Föreningen Kalmarsund Sol tar över driften efter Kalmar Energi när besiktningen av den nya anläggningen är gjord.

Som andelsägare blir man sin egen elproducent, utan att behöva montera upp egna solpaneler. Dessutom bidrar man till en ljusare, mer hållbar framtid. Andelsförsäljningen kommer att ha liknade upplägg som Nöbble Solpark. Utgångspunkten nu är att en andel, motsvarande 100 kWh/år kommer att kosta 1100kr och ha en livslängd på minst 30 år. Företag kan också bli s.k. direktägare.


Fakta om Törneby Solpark:

Markyta 40000 m2
Solcellsyta 20000 m2
Årlig produktion 3M kWh
Investering 33M Kr
Säljstart andelar vintern 2016
Produktionsstart våren 2017


För mer information kontakta:

Ronny Lindberg, VD Kalmar Öland Airport, ronny.lindberg@kalmarairport.se  0480-459012

Anna Karlsson, VD Kalmar Energi, anna.karlsson@kalmarenergi.se 070-521 5163

Kalmar Öland Airport verkar för att i nära samarbete med näringslivet, regionen och ägaren Kalmar Kommun, utveckla flygtrafiken till och från Kalmarregionen och är med sina ca.222000 passagerare Smålands ledande flygplats, med reguljär trafik till Stockholm Arlanda och Stockholm Bromma samt en omfattande chartertrafik till Grekland, Kroatien, Spanien och Italien

Kalmar Energi är regionens ledande energileverantör. Vi förser Kalmar, Smedby och Lindsdal med biobränslebaserad när- och fjärrvärme. Dessutom levererar vi el till över 30 000 kunder i sydöstra Sverige och förser delar av Kalmar med fjärrkyla och optisk fiber. Vi omsätter årligen ca 800 miljoner och har drygt 90 medarbetare.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera